Knuffelen is……

Soenita Nannan
20 januari 2022

 

In mijn vorige blog schreef ik over Blue Monday en gaf ik enkele tips om de meest sombere dag van het jaar te overleven. Mogelijkerwijs hebben deze tips je wel geholpen en voel jij je weer back on track en heb jij je drive en flow weer te pakken. Misschien waren de tips niet voldoende en voel jij je nog steeds niet piccobello. In beide gevallen is het toch oh zo fijn, dat het morgen Nationale Knuffeldag is, want zowel het geven als het ontvangen van een knuffel geeft een goed gevoel.

Ben ik een knuffelaar?

Dit onderwerp riep gelijk een aantal vragen bij mij op zoals; ” ben ik wel een knuffelaar?”, “vind ik het fijn om zomaar een knuffel te geven of te ontvangen?” Het feit dat ik deze vragen heb, zegt eigenlijk al genoeg. Toch ging ik op onderzoek uit en deed een test op internet.
Wat blijkt ik ben een gemiddelde knuffelaar. Dat klopt! Zo nu en dan een knuffel vind ik best fijn, maar vooral niet te veel, niet onverwachts of ongevraagd. Dit geldt overigens niet voor mijn partner en kinderen. Die krijgen zoveel knuffels als zij willen. Terwijl ik dit schrijf krijg ik het gevoel dat ik een beetje stijf en afstandelijk over kom, maar ik  knuffel heus wel met, familie, vrienden en heel soms collega’s.

De echte knuffel

Wat mij betreft zijn er verschillende soorten knuffels, de zij-knuffel bijvoorbeeld. Hierbij sta je naast elkaar, schouder aan schouder en arm over de andere schouder of om de taille heen geslagen. Dit straalt voor mij een soort van vriendschap of kameraadschap uit.

Je hebt de sociale knuffel die vaak ook wordt gebuikt als een begroeting. Je slaat de armen om de ander heen, maar wel op (gepaste) afstand. Heel soms voelt dit aan als een moetje, een sociale verplichting of omdat de ander zijn of haar armen om jou heen heeft geslagen. Ik vind het dan moeilijk om de knuffel af te wijzen. Deze knuffel is zo voorbij en is nietszeggend. En dan komt voor mij de echte knuffel, die psychologisch en emotioneel waardevol zijn. De knuffel die ervoor zorgt dat ik even mijn ogen sluit en absolute aandacht, warmte en liefde schenk en ontvang. Deze knuffel komt van binnenuit, vanuit mijn hart en zegt: ik zie jou, ik waardeer jou, jij bent welkom met alles wat bij jou hoort.
Los van mijn persoonlijke mening over knuffelen, blijkt knuffelen gezond en vooral ook belangrijk te zijn voor je lichaam en geest.

Knuffelhormoon

Uit zeer controversiële onderzoeken van Harry Harlow met babyaapjes is gebleken, dat een liefdevolle aanraking misschien wel belangrijker is dan voedsel. Het kan daardoor gekenmerkt worden als een primaire levensbehoefte. Liefdevolle aanrakingen geven een gevoel van troost, veiligheid en erkenning.

Liefdevolle aanrakingen en knuffelen zorgen er voor dat je hersenen oxytocine aanmaakt en via je bloedbaan verspreid over de cellen in je lichaam.  Oxytocine zorgt ervoor dat jij je veilig, vertrouwd en ontspannen voelt. Het wordt ook wel de knuffelhormoon genoemd, omdat het de eerder genoemde gevoelens koppelt aan het verbinden met anderen via aanrakingen.

De ontspannende werking van Oxytocine zorgt ervoor dat je minder last  hebt van spierverkrampingen zoals hoofd-, nek en rugpijn. Het heeft een zeer positieve werking op stress, want het onderdrukt de aanmaak van cortisol (stresshormoon). Dit is weer bevorderlijk voor je weerstand, want stress tast je immuunsysteem aan en vertraagt het genezingsproces  in je lichaam.

Een kleine moeite met een groots effect

Knuffelen is eigenlijk een simpele manier om een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid van mensen om je heen. Een knuffel is een kleine moeite maar een groot gebaar van acceptatie, absolute aandacht en blijk van waardering. Wie geef jij morgen (allemaal) een knuffel?

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om iedereen een knuffel te geven, maar op een andere manier kan je ze wel in het zonnetje zetten; een virtuele knuffel, een kaart, een Whatsappbericht, een ouderwets belletje.

Soms heb je iets meer nodig dan alleen een knuffel. YANA GO helpt je bij het terughalen van je levensvreugde, je drive en je flow. Maak een vrijblijvende afspraak voor een gratis adviesgesprek.

 

Alvast een knuffel van mij voor jou!