Feeling blue?

Soenita Nannan
17 januari 2022

Na de meest gezellige tijd van het jaar; kerst, oud en nieuw, kaarsjes, kadootjes en lekker eten, zijn we vol moed, goede voornemens en doelen gestart aan het nieuwe jaar.
Zo aangekomen in de derde week van het jaar, sta je vandaag misschien wel op het punt om je goede voornemens en doelen overboord te gooien. Door al die lange donkere dagen, het sombere weer, verlies je je spirit, drive, je positieve flow. Heb jij dit gevoel? Dan heb je misschien wel last van Blue Monday. Deze dag is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall en volgens hem is de derde maandag in januari de dag waarop mensen zich somber voelen en negatieve, destructieve en zelf saboterende gedachten hebben.

Als we Blue Monday vertalen naar het Nederlands dan komen we bij de gezegde een blauwe maandag. Het wordt gebruikt om aan te geven dat iets kortstondig was…..een dieet, een relatie een baan.

Zo heb ik een blauwe maandag gewerkt bij een internationaal scheepvaartmaatschappij op de ICT afdeling. Mensen die mij kennen weten dat je mij op veel plekken in een bedrijf kunt vinden in de spreekkamer, in de vergaderruimte, bij de receptie en mijn favoriete plek de koffieautomaat. In ieder geval ergens waar ik sociaal contact kan hebben met mensen. Ik verdiep mij graag in mensen, hun gedrag, ontwikkeling en groei……maar interactie met computers, programma’s en het analyseren van data, is not my cup of tea. Die ene blauwe maandag dacht ik laten we eens wat anders proberen. Eigenlijk had ik mij laten verleiden door de studiereis naar Londen en Hong Kong. Het was een geweldige ervaring. Ik heb er voornamelijk veel geleerd over de interculturele communicatie en omgangsvormen in het bedrijfsleven. Kort na de studiereizen besloot ik weg te gaan bij het bedrijf.

Blue Monday waait net als de blauwe maandag zo weer over. Het is geen ramp, maar je kan er ook voor zorgen dat jij je niet zo blue voelt. Hier onder vind je een aantal tips om Blue Monday positief door te komen.

# Begin je dag goed

Door de verschillende lockdowns in de coronatijd hebben we onze nette werkkleding en dress to impress outfits ingeruild voor casual kleding of zelfs de joggingbroek. Waarom ook niet!? We komen bijna toch niet meer de deur uit door thuisonderwijs, thuiswerken en de horeca en uitgaansgelegenheden die dicht zijn. Ruil vandaag je slobbertrui en je joggingbroek in voor je leukste outfit. Door je leuk aan te kleden, voel je je al wat beter in je vel. Zet je favoriete liedje(s) op en zing luidkeels mee.

# Stimuleer de natuurlijk aanmaak van lichaamseigen stoffen!
Neurotransmitters zijn stoffen in je hersenen die signalen doorgeven aan je zenuwstelsel, spiercellen en organen. Sommige neurotransmitters hebben invloed op je emoties, eetlust en concentratievermogen. Serotonine zorgt voor een positieve stemming, bevordert je welzijn en wordt het “geluksstofje” genoemd. Endorfine zorgt voor verlichting van pijn en geeft je een euforisch gevoel, daarom wordt het ook de “feel good” hormoon genoemd. Al deze stofjes worden op natuurlijke wijze aangemaakt door je lichaam, maar je kan dit natuurlijk proces ook een boost geven door te sporten. Door te sporten en bewegen maakt het lichaam meer dopamine, serotonine, endorfine aan. Tegelijkertijd neutraliseert het de cortisol in je lichaam, waardoor je minder stress ervaart.

# Relax
Stress is een grote boosdoener voor het lichaam en humeur. Bij stress wordt er cortisol, adrenaline en noradrenaline aangemaakt. Cortisol zorgt er voor dat er minder bloed stroomt naar de organen en meer naar de armen en benen, om het lichaam voor te bereiden om te vechten of te vluchten. Het lichaam moet dus extra hard werken om te herstellen.
Naast sporten helpt ontstressen goed om de cortisol te verlagen. Een lekkere warme bad of douche, yoga, meditatie een wandeling of een Dress to impress yourself helpen om te ontstressen.
Deze tips zullen zeker positieve bijdrage leveren om je drive en flow weer te vinden.  Waait deze blauwe maandag niet over? Of voel jij je al langer blue en heb je bovenstaande tips al vaak genoeg geprobeerd? Dan kan YANAGO jou altijd verder  helpen.